Podziemia Browaru Perła w Lublinie – zwiedzanie z przewodnikiem

Browar Perła
Bez limitu cenowegoDo 100 złDo 50 złLubelskieLublinPolska

Byłeś/aś w tym miejscu? Oceń je!

Możesz też napisać komentarz na końcu postu!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość oddanych głosów: 0

Oceń tę atrakcje jako pierwszy/a! 🙂

Nawet jeśli byliście już w browarach w Żywcu czy Tychach, to i tak koniecznie musicie zwiedzić Podziemia Browaru Perła. Jego wnętrza wyglądają jak połączenie klubu techno z tajnym laboratorium albo muzeum sztuki nowoczesnej. Zapoznajcie się z naszą fotorelacją, a sami się przekonacie.

Wschód Polski jest piękny! Zobaczcie najlepsze atrakcje Lublina i okolic.

Browar Perła – Lublin – zdjęcia

Podziemia Browaru Perła – historia i wnętrze

Browar Perła zwiedzanie

Oto prawdziwa perła (a właściwie: Perła) na mapie Lubelszczyzny. Od 1846 roku nieprzerwanie warzone jest tutaj piwo, będące niekwestionowaną dumą całego regionu. Jak do tego doszło? Wiemy. I za moment Wam opowiemy. Dawno, dawno temu, a konkretnie w 1844 roku, z Poznania do Lublina przeprowadził się przedsiębiorca Karol Vetter. Wielkopolski biznesmen był człowiekiem majętnym, więc mógł działać z rozmachem. Wykupił budynek będący niegdyś własnością klasztoru Ojców Reformatów. W piwnicach, w których niegdyś urzędowali zakonnicy, zaczęto produkować złocisty trunek – po bożemu!

Podziemia Browaru Perła zdjęcia

Było to znakomite jakościowo i cieszące się dobrą renomą piwo bawarskie. Czy Karol wybrał ten rodzaj, ponieważ pochodził z Poznania, położonego blisko granicy niemieckiej? Tego do końca nie wiemy. Wiemy natomiast na pewno, że używał do produkcji najnowocześniejszych wówczas technologii. W pewnym momencie dokonał nawet przełomowego zakupu maszyny parowej. Świetnie prosperujące przedsiębiorstwo po śmierci założyciela trafiło w ręce jego dwóch synów. Ci byli godnymi następcami – nie tylko z dumą, ale też ze skutecznością rozwijali odziedziczony biznes.

Podziemia Browaru Perła zwiedzanie

Niestety, I i II wojna światowa spowodowały znaczne zniszczenia zakładu produkcyjnego. Po zakończeniu obydwu konfliktów zbrojnych, browar Karola Vettera wraz z pobliskim Browarem Parowy Jeleń upaństwowiono. Tak oto w 1948 roku powstały Lubelskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze, które w 1963 roku zmieniły nazwę na Lubelskie Zakłady Chmielarsko-Piwowarskie, a w 1974 roku zostały przemianowane na Zakłady Piwowarskie w Lublinie. Dzisiaj, po wchłonięciu kilku browarów i słodowni z Lubelszczyzny, funkcjonują jako Perła – Browary Lubelskie S.A. A my, turyści, możemy zwiedzać dawną podziemną fabrykę złocistego trunku przy ulicy Bernardyńskiej 15. Tu właśnie rozpoczyna się nasza wycieczka.

Perła zwiedzanie browaru

Wnętrze browaru sprawia wrażenie, jakby od setek lat nie wchodziła tutaj żadna ekipa remontowo – budowlana. Trudno oprzeć się wrażeniu, że ostatnim malarzem był tu jeden z zakonników w XVII wieku. Surową, przemysłową przestrzeń zdobią albo “szpitalne” kafelki w szarobiałym odcieniu, albo dziury w ścianach, przez które widać cegły. Wzdłuż ścian i sufitów ciągną się metalowe rury. W ociepleniu atmosfery nie pomaga fakt, że podczas zimowego zwiedzania chłód ciągnie od betonowej podłogi. Nawet otwarte kadzie, zamiast być ozdobą browaru, przypominają raczej proste metalowe wanny.

Browar Perła opinie

Gdybyśmy nie wiedzieli, że właśnie zwiedzamy wnętrza dawnego zakładu produkującego piwo, pomyślelibyśmy, że to tajny bunkier. Albo że jakiś dekorator wnętrz postanowił uzewnętrznić swoje postapokaliptyczne wizje w opuszczonym, dawno zapomnianym budynku. Oczywiście nie odbierajcie tego, jako negatywnej recenzji. W Podziemiach Browaru Perła panuje zupełnie inny klimat niż w dotychczas odwiedzanych przez nas browarach. Ale bardzo nam się to podobało, bo zobaczyliśmy wreszcie coś oryginalnego.

Browar Perła bilety

Podziemia Browaru Perła – co zobaczyć?

Burą i ponurą aurę podziemia rozświetlają ciekawe, nieschematyczne oraz przykuwające wzrok instalacje artystyczne. Ktoś dał tutaj upust swojemu kreatywnemu myśleniu, w pomysłowy sposób odświeżając ascetyczne wnętrza. Efekt? Godny podziwu!

Podziemia Browaru Perła

Czy wiecie, że zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z początków XVI wieku jedynymi składnikami piwa mogły być słód jęczmienny, woda i chmiel? Ten pierwszy, w pięknym anturażu, możecie podziwiać na zdjęciu powyżej. To właśnie słód zawiera cukry oraz enzymy, bez których złocisty trunek nie mógłby powstać.

Browar Perła zdjęcia

Choć powszechnie piwo bywa nazywane “zupą chmielową”, tak naprawdę chmielu jest w nim niewiele, wręcz śladowe ilości. Można więc śmiało powiedzieć, że na tle innych składników szyszki są raczej przyprawą. Ale przyprawą niezwykle charakterystyczna i po prostu niezastąpioną. To ona odpowiada za goryczkowy smak i charakterystyczny aromat napoju. W Lublinie możecie zrobić sobie fotkę na ściance… pełnej chmielu!

Perła Lublin

Dziś chyba każdy z nas wśród podstawowych składników piwa wymienia drożdże. Dlaczego więc nie figurowały one na liście składników w Bawarskim Prawie Czystości? Ano dlatego, że jako mikroorganizmy wyodrębnione zostały dopiero pod koniec XIX wieku. Jak wyobrażają sobie działanie drożdży artyści? Jak widać na obrazku powyżej.

Browar Perła Lublin

W Podziemiach Browaru Perła natrafiliśmy też na pomieszczenie, którego wyglądało jak baśniowy skarbiec. Z tą różnicą, że w bajkach zwykle znajdowała się tam góra złota, a w lubelskiej komnacie można w nim raczej spotkać morze kapsli. Niemniej jednak całość na żywo prezentuje się świetnie. Jeśli tylko przymkniemy oko (oślepione blaskiem metalowych nakrętek) i uruchomimy wyobraźnię, poczujemy się jak w arabskim sezamie.

Browar Perła Lublin Bernardyńska

Last but not least, dzieło sztuki będące obiektem pożądania każdego prawdziwego wielbiciela piwka – korytarz wypełniony puszkami. Taka ilość może zawrócić w głowie każdemu, zwłaszcza Patrykowi. A tak na marginesie: czy wiecie, że metalowe opakowanie lepiej chroni napój przed szkodliwymi promieniami słonecznymi niż szklana butelka? Należy tylko pamiętać, żeby nie pić go bezpośrednio z puszki, tylko przelać do szklanki.

Browar Perła – degustacja

Ostatnim punktem zwiedzania Podziemi Browaru Perła jest uwielbiana i wyczekiwana przez wszystkich turystów degustacja. Do wypróbowania dwa rodzaje piwa: jasne i ciemne. Dla każdego coś dobrego, bo w naszym składzie Wiolczi woli portery, a Patryk lagery. Oczywiście nie promujemy spożywania alkoholu w większych ilościach. Pamiętajcie, że “wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną”. Tak więc skromna degustacja i do domku, Nasi Drodzy!

Browar Perła Lublin bar

Podziemia Browaru Perła w Lublinie – bilety

Ceny biletów przedstawiają się następująco:

  • bilet normalny (18+) – 30,00 zł (obejmuje zwiedzanie z przewodnikiem oraz degustację dwóch rodzajów piwa).
  • bilet ulgowy (od 6. do 18. r.ż.) – 15,00 zł (obejmuje zwiedzanie z przewodnikiem).
  • dzieci do 6 r.ż., a także opiekunowie grup mogą liczyć na darmowe wejście.

Ze względu na duże zainteresowanie, rezerwacji należy dokonać z wyprzedzeniem:

  • mailowo, wysyłając wiadomość na adres: podziemiabrowaru@perla.pl (należy zrobić to najpóźniej na dzień przed planowaną wizytą, rezerwacja jest ważna dopiero po otrzymaniu potwierdzenia).
  • telefonicznie, dzwoniąc pod numer +48 669 611 981 od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 – 16:00.

Podziemia Browaru Perła bilety

Browar Perła w Lublinie – godziny otwarcia

Zwiedzanie Podziemi Browaru Perła w Lublinie możliwe jest:

  • Od 01.09 do 31.05 w soboty w godzinach 12:00 – 16:00 (ostatnie wejście o 15:00).
  • Od 01.06 do 31.08:
    • standardowo w soboty w godzinach 12:00 – 16:00 (ostatnie wejście o 15:00).
    • dodatkowo od środy do piątku w godzinach 18:00 – 20:30 (wejścia o 18:00 oraz 19:30).

Browar przewiduje możliwość zwiedzania dla grup zorganizowanych także w innych terminach – po wcześniejszym ustaleniu daty i godziny.

Lublin Browar Perła

Podziemia Browaru Perła – Lublin – czas zwiedzania

Zwiedzanie Podziemi Browaru Perła z przewodnikiem zajmuje około 1 godziny.

Browar Perła czy warto

Browar Perła – Lublin – dojazd

Podziemia Browaru Perła znajdują się pod adresem Bernardyńska 15 w Lublinie (dokładną lokalizację znajdziecie na dole strony).

  • Pieszo/rower. Atrakcję dzieli niespełna 700 metrów od Rynku w Lublinie (10 minut spacerem lub 5 jednośladem).
  • Autobus. Najbliższy przystanek autobusowy to Zamojska. Nieco dalej będziecie mieć z Placu Wolności oraz Bramy Krakowskiej.
  • Pociąg. Podziemia Browaru Perła znajdują się nieco ponad 1,5 kilometra od Dworca Kolejowego Lublin Główny PKP – to niespełna 25 minut spacerem.
  • Samochód. My zwiedzaliśmy Lublin pieszo, więc parking nie był nam potrzebny. Ze względu na małą odległość browaru od Rynku, powinniście bez problemu znaleźć wolne miejsce “na mieście”. Postarajcie się zapytać o parking podczas rezerwacji. Z tego co nam wiadomo, w budynku obok znajdują się Apartamenty Browar Perła, których goście mają dostęp do bezpłatnego miejsca postojowego.

gdzie jest Browar Perła

Podziemia Browaru Perła w Lublinie – ciekawostki i wskazówki

  • Perła Chmielowa jest obecna na rynku od 1974 roku. Oznacza to, że w 2024 roku obchodziła swoje okrągłe 50. urodziny.
  • A skoro już jesteśmy przy liczbach: czy wiecie, że do przyrządzenia jednej warki piwa Perła Chmielowa potrzebne jest niemal 83 miliony ziaren słodu?
  • Perła podróżuje po całym świecie. Najdalszym krajem, w którym można ją kupić, jest Australia.
  • Ciekawostka prosto z browaru: idealna pianka na piwie powstanie, kiedy dwie trzecie będziecie nalewać po ściance kufla, a jedną trzecią – z wysokości.

Podziemia Browaru Perła Lublin

Browar Perła w Lublinie – opinie

  • Patrix – 6/10. Zwiedzanie browaru zawsze dodaje późniejszemu spożywaniu wiele magii. Nie inaczej było w tym przypadku. Podczas wycieczki dowiedziałem się sporo o historii tego legendarnego polskiego piwka. Cały obiekt niestety jest mocno nadszarpnięty zębem czasu. Poza przewodnikiem, który świetnie opowiada, w obiekcie próżno szukać jakiś ciekawych eksponatów.
  • Wiolczix – 7/10. Lubelski browar to – zgodnie z nazwą – prawdziwa Perła Lublina! Podziemny labirynt kafelkowo – betonowych korytarzy tworzy nieco tajemniczy klimat. Sama chyba bałabym się po nim spacerować, ale w grupie to już czysta przyjemność. Najbardziej podobały mi się artystyczne instalacje, które w pomysłowy sposób przedstawiały tyczki chmielu czy drożdże. Korytarz pełen puszek albo złota komnata też robią wrażenie. Na domiar dobrego trafił nam się świetny przewodnik – taki z kategorii “inteligentny i zabawny”. Zwiedzanie Podziemi Browaru Perła dostarcza zupełnie innych wrażeń niż wycieczka do Tyskich Browarów Książęcych albo Muzeum Browaru Żywiec, ale naprawdę warto to przeżyć.

Podziemia Browaru Perła opinie

Podziemia Browaru Perła – Lublin – najczęściej zadawane pytania

Kto wymyślił piwo Perła?

Produkcję piwa Perła rozpoczął w 1846 roku poznański przemysłowiec Karol Rudolf Vetter. Przybył do Lublina, kupił zabudowania należące niegdyś do klasztoru reformatów i zaczął warzyć w nich piwo. Miało to miejsce przy ulicy Bernardyńskiej 15 w Lublinie.

Kto jest właścicielem browaru Perła? Czyje są Browary Perła?

Spółka akcyjna Perła – Browary Lubelskie formalnie należy do koncernu Marconia Enterprises z Cypru (50,7% udziałów). Właścicielem mniejszościowym jest Royal Unibrew A/S z Danii (48% udziałów).

Skąd pochodzi piwo Perła?

Piwo Perła pochodzi z Lubelszczyzny. Jego produkcja została rozpoczęta w 1846 roku w browarze zlokalizowanym w samym sercu Lublina.

Gdzie produkowana jest Perła? Gdzie robią piwo Perła?

Piwo Perła wytwarzane jest w Lublinie. Nowoczesny zakład produkcyjny mieści się przy ulicy Kunickiego 106.

Perła browar

Browar Perła – Lublin – mapa

Podziemia Browaru Perła znajdują się tuż obok Starego Miasta w Lublinie.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Komentarze są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Logowanie lub darmowa rejestracja.

Zobacz też…