To miejsce spodobało nam się tak bardzo, że z własnej i nieprzymuszonej woli odwiedziliśmy je dwukrotnie. (Żebyśmy nie byli gołosłowni, poniżej przedstawimy Wam dowody zdjęciowe.) Mimo upływu czasu nie straciło ono ani odrobiny uroku. Zapraszamy na tour de Muzeum Browaru Żywiec.
W województwie śląskim czeka na Was masa atrakcji. Musicie koniecznie je zobaczyć!
Zwiedzanie Muzeum Browaru Żywiec z przewodnikiem – zdjęcia
Muzeum Browaru Żywiec powstało w 2006 roku w dawnych piwnicach leżakowych. Było to dokładnie w 150 rocznicę istnienia tego przybytku. Do 2018 roku zostało ono odwiedzone przez ponad milion gości. Nic dziwnego. Już samo wykute w skale wejście wygląda epicko! A prawdziwa przygoda zaczyna się wewnątrz…
Zwiedzanie z przewodnikiem rozpoczynamy od Sali Trzech Żywiołów: wody, chmielu i zboża. Bez tych niezbędnych składników produkcja piwa nie byłaby możliwa. Najważniejszym z nich jest, oczywiście, krystalicznie czysta woda pozyskiwana przez browar z pobliskiej rzeki Leśnianki. Ale nie umniejszajmy pozostałym! Bez jęczmienia nie byłoby słodu, a bez szyszek chmielu – goryczkowego smaku i charakterystycznego aromatu.
Będąc w Sali Trzech Żywiołów, warto zatrzymać się na chwilę przy makiecie browaru. Przedstawia ona historyczne budynki z XIX wieku. Nietrudno zauważyć, że jest ich mniej niż obecnie. A to dlatego, że i popyt na “złocisty trunek” był wówczas znacznie niższy. Dla porównania w tle znajduje się grafika przedstawiająca fabrykę i jej okolicę współcześnie.
Kiedy już zapoznacie się z podstawowymi informacji na temat browaru, przewodnik zaprosi Was w podróż wehikułem czasu wprost do XIX-wiecznego miasteczka. Naszym zdaniem to zdecydowanie najpiękniejsza, najlepiej zaprojektowana i najbardziej klimatyczna część Muzeum Browaru Żywieckiego.
Realistyczne dekoracje, masa drewnianych elementów i ciepłe światło połączone z odgłosami miasta przenoszą nas na dobre do innej epoki. W Muzeum Browaru Żywiec zobaczycie między innymi: sklep kolonialny, stolarnię, drukarnię, warsztat bednarza czy pracownię architekta. W każdym z pomieszczeń znajdują się charakterystyczne przedmioty używane przez ówczesnych rzemieślników oraz wyrabiane przez nich produkty.
Jeśli odwiedziliście już jakikolwiek skansen, wiecie pewnie, że “centralnymi punktami” każdego dawnego miasteczka czy wsi był kościół oraz karczma. W tej drugiej toczyło się życie społeczno-towarzyskie. A że nic tak nie łączy ludzi jak szlachetny trunek z pianą polany przez zacnego karczmarza, koniecznie zatrzymajcie się na kilka minut przy ladzie i poświęćcie chwilę na jego opowieść.
Z baśniowej atmosfery wyrywa nas wizyta w kolejnej sali. Muzeum Browaru Żywiec to także spora dawka wiedzy o produkcji piwa. Zastanawialiście się kiedyś, gdzie zaczyna się jego wytwarzanie? W kadzi zaciernej, którą widzicie na zdjęciu powyżej. Jeśli dokładnie przyjrzycie się fotce, to na górze zobaczycie także dokładnie rozpisany proces warzenia piwa.
Współcześnie fabryki rozlewają i butelkują “złocisty trunek” maszynowo. Nic dziwnego, skoro zapotrzebowanie na rynku jest tak duże. Zanim jednak nastąpiła powszechna automatyzacja, wszystkie czynności trzeba było wykonywać ręcznie. Powyżej znajdziecie prototyp dzisiejszej taśmy fabrycznej, czyli maszynę do rozlewu piwa.
Teraz, Drodzy Państwo, dowód na to, że zagościliśmy w Muzeum Browaru Żywiec dwukrotnie (tak jak wspominaliśmy na początku). Te dwie piękne fotki dzielą dwa lata. I żeby numerologii stało się zadość, to za każdym razem przyjechaliśmy tu we dwójkę. A tak serio, odkopaliśmy starą fotkę, żeby utwierdzić Was w przekonaniu, że po prostu warto tu przyjechać więcej niż jeden raz.
Ale wracając do wycieczki. W Bufecie Żywieckim, urządzonym w stylu art déco, czeka na Was bar, przy którym wprawdzie nie pracuje żaden barman, ale za to możecie obejrzeć pierwsze materiały marketingowe firmy. Najpopularniejsze z nich to oczywiście znane do dzisiaj szklanki, kufle i pokale. To jednak nie wszystko. Już na początku XX wieku pojawiały się plakaty i hasła marketingowe promujące markę.
Wspominaliśmy już, że w Muzeum Browaru Żywiec czeka całkiem sporo interaktywnych atrakcji? Dwie znajdziecie w Bufecie Żywieckim. Jedna z nich to możliwość zagrania w krótkim filmie z XX wieku. Jeżeli ktokolwiek marzył o karierze aktorskiej, to w tym miejscu będzie miał swoje 5 minut (no dobra, może bardziej 5 sekund).
Ci, którzy lubią poczuć ducha sportowej rywalizacji, mogą zagrać w kręgle. Spokojnie, zbijamy klasyczne figury, nie szklane butelki (nawet jeśli po paru kufelkach “jasnego pełnego” ich kształt staje się łudząco podobny). Sprawa jest o tyle utrudniona, że kule są lżejsze i zdecydowanie mniejsze niż te, do których się przyzwyczailiśmy. Tip od nas: spieszcie się zająć kolejkę, tak szybko kończy się czas i trzeba przejść do kolejnej sali…
…a w niej spotkanie z największą butelką Żywca, jaką dotychczas wdzieliśmy. Niestety, tak naprawdę nie wypełnia jej piwo. To ekran, na którym zobaczycie ewolucję etykiety marki. Co jakiś czas jest ona udoskonalana, aby lepiej wpisywać się w aktualne marketingowe trendy. Niezmiennie jednak, od dziesiątek lat, na butelce Żywca tańczy ikoniczna krakowska para w regionalnym stroju.
Choć rzadko siedzimy w domu to okazuje się, że piwa Żywiec podróżują znacznie więcej, zdecydowanie dalej i niebywale częściej niż my. Choć zaledwie 2% wyprodukowanego w tutejszym browarze trunku jest eksportowane, to można je wypić na niemal na każdym kontynencie. Pokłosiem tego są liczne międzynarodowe nagrody przyznawane polskiej marce.
Oprócz mapy eksportu, Muzeum Browaru Żywiec opracowało także mapę stylów piwnych. Kto pracuje w korpo, ten od razu powinien mieć skojarzenie z “mapą myśli” tworzoną podczas “daily”, burzy mózgów czy spotkań integracyjnych. Ten schemat może jednak okazać się bardziej przydatny, zwłaszcza gdybyście chcieli uruchomić kiedyś własny browar. Dzięki niemu dowiecie się, jaki rodzaj piwa należy do danej rodziny.
Główkowaliście kiedyś podczas konsumpcji, jaka przyprawa nadaje Żywcowi Białemu unikatowy smak? Zastanawialiście się może, skąd bierze swoją nazwę piwo marcowe? A może chcecie wiedzieć, dlaczego właściwie Porter jest Bałtycki? Na te i wiele innych pytań odpowie interaktywna baza wiedzy o produkowanych przez tutejszy browar piwach. A jest to naprawdę bogate portfolio!
Było coś dla ducha, pora na coś dla ciała. Wisienką na torcie, creme de la creme, Grande Finale i – krótko mówiąc – najprzyjemniejszą częścią programu wycieczki, jest degustacja szlachetnego trunku produkowanego w browarze Żywiec. Piwo, które nam zaserwowano, było nie tylko “jasne pełne”, ale przede wszystkim świeże, lekkie, delikatnie schłodzone i z lekką nutą goryczki. Pycha! Wasze zdrowie!
Oczywiście nie promujemy spożywania alkoholu w większych ilościach. Skromna degustacja i do domku! Co ważne – jeśli chcecie, możecie poprosić też o opcję 0.0% (z tym że będzie to piwo butelkowe). Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do wizyty w tym niezwykłym miejscu. Dopisujcie je szybko do swojej mapy podróżniczych planów. Kto wie, może kiedyś wybierzemy się tam po raz trzeci i Was spotkamy? Nie wykluczamy.
Muzeum Browaru Żywiec – bilety
Ceny biletów do Muzeum Browaru Żywiec przedstawiają się następująco:
- Bilety dla dorosłych (obejmują wejście do muzeum i konsumpcję piwa):
- Zwiedzanie z przewodnikiem – bilet normalny – 45 złotych
- Zwiedzanie z audioprzewodnikiem – bilet normalny – 40 złotych
- Zwiedzanie z przewodnikiem papierowym – bilet normalny – 30 złotych.
- Bilety dla dzieci i osób do 19 r.ż. za okazaniem legitymacji szkolnej (obejmują wejście do muzeum i konsumpcję soku):
- Zwiedzanie z przewodnikiem – bilet ulgowy – 25 złotych.
- Zwiedzanie z audioprzewodnikiem – bilet ulgowy – 20 złotych
- Zwiedzanie z przewodnikiem papierowym – bilet ulgowy – 18 złotych.
Uwaga! Niepełnoletni muszą zwiedzać muzeum pod opieką osoby dorosłej.
- Dzieci poniżej 4 r.ż. wchodzą za darmo (można dopłacić 3 złote w kasie, aby dziecko dostało sok w czasie przeznaczonym na degustację).
- Grupy wycieczkowe liczące minimum 25 osób otrzymają na wejściu 10% rabatu.
Muzeum Żywca – godziny otwarcia
- Muzeum Browaru Żywiec można zwiedzać od wtorku do niedzieli w godzinach 10:00 – 18:00. (Ostatnie wejście o 17:00).
- W poniedziałek muzeum jest nieczynne.
Polecamy wcześniejszą rezerwację telefoniczną lub mailową – w weekend może być problem z dostępnością biletów.
Muzeum piwa Żywiec – czas zwiedzania
Zwiedzanie Muzeum Browaru Żywiec z przewodnikiem trwa około godzinę. Po nim następuje zasłużona konsumpcja, na którą nie ma limitu czasowego. 🙂
Muzeum Browaru Żywiec – dojazd
- Pociąg. Do Żywca dojedziecie bezpośrednio z Katowic – podróż Kolejami Śląskami zajmie Wam +/- 1h 45 min.
- Autobus. Z Krakowa do Żywca możecie dostać się autokarem w nieco ponad 2 godziny. A jeśli chodzi o komunikację miejską, w pobliżu Muzeum Browaru Żywiec znajduje się przystanek MZK, do którego dojedziecie z dworca kolejowego w około 10 minut.
- Samochód. Na podróżujących autem czeka parking zlokalizowany przed wejściem głównym. Miejsca szybko się zapełniają, więc warto pojechać nieco dalej i zaparkować na wyznaczonych miejscach przy jezdni.
Muzeum Żywca – ciekawostki i wskazówki
- Powierzchnia Muzeum Browaru Żywiec to około 1600 metrów kwadratowych.
- Nawet jeśli nie lubicie piwa, odwiedźcie browar ze względu na jego interesującą historię. Ciekawią Was burzliwe losy przechodzącego z rąk do rąk zakładu produkcyjnego? Chcecie dowiedzieć się, skąd tańcząca para na etykiecie Żywca? Usłyszeć opowieść o bohaterskich browarnikach, którzy uratowali browar w 1945 roku? Takie rzeczy tylko w muzeum!
- Browar Żywiec produkuje około 2 miliony litrów piwa w 24 godziny. Z fabryki wyjeżdża codziennie 120 załadowanych towarem tirów. Cała Grupa Żywiec dostarcza na rynek 500 milionów hektolitrów piwa rocznie.
- Statystyczny Polak wypija 93 litry piwa w 365 dni. Wynik ten daje nam 5. pozycję na świecie w konsumpcji szlachetnego złotego trunku. Wyprzedzają nas Czesi, Austriacy, Rumuni oraz Niemcy. Co ciekawe, statystyki te obejmują całą populację kraju (a jak się domyślacie, niewiele noworodków pije alkohol).
Muzeum piwa Żywiec – opinie
- Patrix – 9/10. To najfajniejsze alkoholowe muzeum w jakim byłem! Poznajemy w nim sekrety warzenia piwa oraz jego historię. Cały obiekt jest bardzo nowoczesny i dobrze zaaranżowany. Przewodnik niesamowicie ciekawie opowiada o piwku i potrafi odpowiadać na zadawane przez zwiedzających pytania. Mały minus za to, że cała wycieczka jest bardzo szybko i nie zdążyłem skorzystać ze wszystkich aktywność.
- Wiolczix – 10/10. Muzeum Browaru Żywiec dostaje ode mnie dwie dziesiątki – po jednej za każdą wizytę. Miejsce jest klimatyczne, ciekawe i nowoczesne. Ktoś naprawdę przyłożył się do zaprojektowania wnętrza. Zwłaszcza światełka na suficie i drewniane dekoracje w XIX-wiecznym mieście robią robotę. Na plus także wszelkie interaktywne atrakcje, ekrany czy tablice. Za drugim razem trafiliśmy na superprzewodnika. Za pierwszym – z tego, co pamiętam – też był w porządku, ale ten drugi nie dość, że fajnie opowiadał, sprzedał nam mnóstwo nowej wiedzy, to jeszcze był trochę śmieszkiem (a to ostatnie zawsze doceniam). Dla mnie prywatnie największym sukcesem muzeum jest to, że choć nie jestem fanką piwa, tutaj smakuje mi naprawdę wyśmienicie. Polecanko!
Muzeum Browaru Żywiec – najczęściej zadawane pytania
Ile kosztuje bilet do Muzeum Browaru w Żywcu?
Bilet normalny do Muzeum Browaru Żywiec kosztuje 45 złotych w przypadku zwiedzania z przewodnikiem, 40 złotych z audioprzewodnikiem i 30 złotych z przewodnikiem papierowym. Bilety ulgowe kosztują odpowiednio: 25 złotych, 20 złotych i 18 złotych. Bilet dla dorosłych zawiera zwiedzanie ekspozycji oraz degustację piwa, a bilet dla dzieci – zwiedzanie ekspozycji oraz konsumpcję soku. Dzieci do 4 roku życia wchodzą do muzeum za darmo.
Kiedy można zwiedzać muzeum piwa Żywiec?
Muzeum Browaru Żywiec można zwiedzać od wtorku do niedzieli w godzinach 10:00 – 18:00. W poniedziałki placówka jest zamknięta dla zwiedzających.
Ile trwa zwiedzanie Muzeum Browaru Żywiec?
Na zwiedzanie Muzeum Browaru Żywiec należy przeznaczyć około 1 godziny. Należy doliczyć trochę czasu na degustację.
Czy Muzeum Browaru Żywiec jest przystosowane do zwiedzanie przez osoby niepełnosprawne?
Tak, Muzeum Browaru Żywiec jest przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.
Czy Muzeum Browaru Żywiec trzeba zwiedzać z przewodnikiem?
Muzeum Browaru Żywiec można zwiedzać na trzy sposoby: z przewodnikiem, z audioprzewodnikiem (w języku polskim, angielskim, niemieckim, czeskim bądź ukraińskim) lub z przewodnikiem papierowym.
Czy dzieci mogą zwiedzić Muzeum Browaru Żywiec?
Tak, osoby poniżej 18 roku życia mogą zwiedzać Muzeum Browaru Żywiec. Muszą jednak przebywać pod opieką osoby dorosłej.
Kto jest właścicielem Browaru Żywiec? Do kogo należy Browar Żywiec?
Właścicielem Muzeum Browaru Żywiec jest Grupa Żywiec Sp. z o.o. z siedzibą w Żywcu. Z kolei Browar w Żywcu jest członkiem Grupy Żywiec S.A. należącej do holenderskiego koncernu Heineken.
Co należy do Grupy Żywiec?
Do Grupy Żywiec należą między innymi takie marki jak: Żywiec, Heineken, Warka, Strong, Tatra oraz Królewskie, a także tzw. Specialities, do których należą piwa zagraniczne (Desperados, Paulaner, Fischer, Murphy’s Irish Stout, Murphy’s Irish Red) oraz polskie (Hevelius, Kaper, Żywiec Porter).
Muzeum piwa Żywiec – mapa
Muzeum Browaru Żywiec położone jest na obrzeżach miasta, w jego południowej części.